Alles bij de hand met een externe harde schijf

Een externe harde schijf was nog niet zo lang geleden een bijzondere gadget. Had je er een bij je, dan had je in die tijd veel geld uitgegeven en was je ook nog eens een opvallende verschijning. Tegenwoordig ligt dat anders, de kosten van een externe harde schijf zijn relatief laag en zo’n beetje iedereen heeft er wel een thuis. Zeker met de komst van smartphones is de hoeveelheid data die mensen opslaan aanzienlijk gestegen. Maar de opslagruimte op laptops en pc’s is maar beperkt. Een externe harde schijf biedt dan uitkomst.

 

externehardeschijf

 

Wat kan ik met een externe HD?

Een externe harde schijf is je hulp in bange dagen. Als je er verstandig mee omgaat, is het eerste dat je erop zet een back-up van je systeem. Mocht je laptop of pc crashen, dan heb je altijd nog een back-up van de situatie vlak tevoren. Voordat je gaat updaten is een back-up maken op je harde schijf geen overbodige luxe. Maar een externe HD is meer dan een hulp in noodsituaties. Het is vooral een handig hebbedingetje. Heb je veel muziek, foto’s of films op je computer staan, dan zul je merken dat het geheugen van je systeem snel volloopt. Er komt dan een dag dat het geheugen van je computer vol is en dan heb je een probleem. Maar niet als je een goede externe harde schijf achter de hand hebt. Je kunt hier eenvoudig allerlei bestanden naartoe kopiëren, zodat je ze niet op je computer hoeft te laten staan. Je systeem raakt niet overvol en je hebt toch altijd alles bij de hand.

 

Hoe groot moet mijn externe harde schijf zijn?

Externe harde schijven zijn er in verschillende formaten. Belangrijk is dat je er alle data op kwijt kunt die je nú hebt, maar je wilt ook in de toekomst profiteren van de extra geheugenruimte. Het is zinvol om de externe harde schijf dubbel zo groot te kopen als de capaciteit die je nu nodig hebt. Een externe harde schijf van 1tb (terabyte) of hoger zijn geen uitzondering, dus je kunt je helemaal te buiten gaan. Een externe harde schijf 1TB kan duizend gigabyte kwijt, ofwel 1.000.000 megabytes en dat staat gelijk aan ongeveer 100.000 foto’s. Daar kun je dus wel even mee vooruit. Er bestaan op het moment zelfs al harde schijven met een geheugen van 12TB, dus je kunt bijna eindeloos veel foto’s en video’s kwijt.

 

Waar moet ik op letten bij een externe harde schijf kopen?

Ga je een externe harde schijf kopen, zorg dan allereerst dat de capaciteit voldoende is. Daarnaast is het zinnig om te kijken hoe snel de schijf is, uitgedrukt in rpm. Hoe hoger het getal voor de rpm, hoe beter. Je kunt ook kiezen voor een SSD-schijf, maar daarvoor betaal je fiks meer. Een tussenoplossing kan de SSHD zijn, die het beste van beide werelden combineert. Daarnaast moet je even kijken naar de aansluiting van de schijf. Met een USB-aansluiting heb je keuze uit versies 2.0, 3.0 of 3.1. Hoe hoger hoe sneller, maar let daarvoor wel op dat je computer eveneens zo’n snelle aansluiting heeft anders heeft het weinig zin om een snelle externe harde schijf te kopen. Nog sneller dan een USB-aansluiting is de Thunderbolt aansluiting, maar ook die moet ondersteund worden door je computer. Ten slotte is het handig om te weten of je voor een Mac of Windows computer een schijf koopt, omdat die andere bestandsindelingen gebruiken. Het is mogelijk een harde schijf te kopen die voor beide systemen werkt, maar je levert dan wel een klein beetje aan snelheid in. Maar hoe je het ook wendt of keert, met een externe harde schijf heb je altijd alles bij de hand en dat geeft toch een gerust gevoel.

Author: admin

Share This Post On