De geschiedenis van de paraplu

Je kon nog geen paraplu kopen in de oudheid

In ons kleine, koude kikkerlandje komt een paraplu maar al te vaak van pas. Maar hoe lang gebruiken we deze draagbare regenschermen eigenlijk al? Het idee voor de paraplu werd afgekeken van de parasol. In de oudheid gebruikte men al parasols om zich te beschermen tegen de felle zon. Het lijkt erop dat het gebruik van paraplu’s pas uit de 18e eeuw stamt. Toen waren ze vooral bekend als regenbescherming voor vrouwen uit de hogere klassen. Er waren toen nog geen producten als een inklapbare paraplu of een kinderparaplu.

Ook voor de gewone man en vrouw

Rond het jaar 1760 werden de termen ‘parasol’ en ‘paraplu’ pas wettelijk vastgelegd in Frankrijk. Tien jaar hiervoor was het pas gebruikelijk geworden dat mannen ook een paraplu bij zich droegen. Vanaf de Eerste Wereldoorlog werd de paraplu pas een massaproduct. Omdat er veel paraplu’s geproduceerd konden worden, veranderde de paraplu door de jaren heen langzaamaan in een product dat ook voor de gewone burger was. In 1928 werd de eerste inklapbare paraplu uitgevonden en in 2005 ontwikkelde een student, Gerwin Hoogendoorn van de TU-Delft, een stormvaste paraplu. Laten we hopen dat een dergelijke paraplu binnen niet al te lange tijd ook voor iedereen binnen bereik ligt.
Wil je graag een stevige paraplu kopen? Of ben je op zoek naar kinderparaplu van goede kwaliteit? Kijk dan een in ons uitgebreide assortiment.

paraplu-5

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *