Elektrische fietsen met lichtgewicht

De lichtgewicht elektrische fiets

Gewicht is van belang op het gemak waarmee je een fiets in beweging krijgt en houdt en hoe veel snelheid je kunt maken. Daarom zijn racefietsen gemaakt van licht materiaal, zoals aluminium of carbon, en ontdaan van allerlei extra’s en zul je met een omafiets nooit de Tour de France winnen.
De gewone stadsfiets bijvoorbeeld is een stevige fiets, meestal gemaakt van staal en redelijk voorzien van alles wat een fiets een goede fiets maakt. Dat geeft al snel een minimum van 18 kilo, oplopend tot wel 21 tot 22 kilo. Sportievere en lichter gebouwde modellen zitten aan de 15 kilo.
Racefietsen echter zitten daar ver onder. Eentje van 10 kilo wordt in die wereld al als zwaar ervaren en topmodellen komen niet hoger dan 7 kilo.
Hoe zit dan dat precies met elektrische fietsen en hun gewicht?

De lichtste elektrische fietsen

Natuurlijk zijn er ook op dit gebied allerlei testen uitgevoerd. Een snelle en redelijk overzichtelijke is die op elektrischefietsen.com, waarbij we zien dat de gemiddelde e-fiets rondom de 25 kilo weegt. Dat is een mooi uitgangspunt, want we zien dan ook dat de meeste uitgevoerd zijn met een midden- of voorwielmotor.
De 5 lichtste volgens want.nl:
• Specialized Turbo Vado SL equipped: 14,9 kg, middenmotor
• Cannondale Treadwell Neo Remixte EQ: 14,9 kg, achterwielmotor
• Specialized Turbo Levo SL Expert:17,7 kg, middenmotor
• Bianchi Aria E-Road: 12,1 kg, middenmotor, racefiets
• Brompton Electric: 13,7 kg, voorwielmotor, vouwfiets

Wat opvalt, is dat deze fietsen allemaal iets aparts hebben en zeker niet vallen in de categorie van degelijke en robuuste stadsfietsen, maar dat kan natuurlijk ook niet anders. Als je op zijn minst 10 kg moet bezuinigen , dan schiet de bagagedrager er zeker bij in.

Hoe zit het met de elektrische fietsen van city-bikes.nl?

Hoewel er tal van specificaties, plus- en minpunten per fiets worden aangegeven, is er nergens te vinden wat de elektrische fietsen van Spirit precies wegen. Dat is wel zo jammer, maar met het algemene overzicht, eerder genoemd, schatten we in dat de City-Bike fietsen tussen de 24 en 26 kilo wegen en dat is niet bepaald lichtgewicht. Het enige model dat hoogstwaarschijnlijk lichter is, is de Spirit E-Folding N3 elektrische vouwfiets. Dat heeft uiteraard te maken met het algemeen design en dat de fiets ook te dragen moet zijn in opgevouwen toestand.

Conclusie

Als je een voorkeur hebt voor een lichtgewicht elektrische fiets, ga er dan niet van uit dat je deze kunt gebruiken voor alledaags verkeer. Nu is het ook wel weer zo dat je een e-fiets alleen gebruikt voor wat langere afstanden. Ideaal is het natuurlijk als je de mogelijkheid hebt via goed liggende fietspaden op je fiets naar je werk te komen. Zeker in drukke steden kun je elektrisch fietsend sneller afstanden van 10 tot 20 km afleggen dan met de auto; en het is nog gezonder ook.
De ondersteuning van een motor zorgt ervoor dat je tempo kunt houden en niet overmatig bezweet aankomt.
Voor alleen dat gebruik is een lichtgewicht elektrische fiets een perfecte oplossing.

Author: admin

Share This Post On