Hoe om te gaan met een rouwend persoon

Rouwende personen kunnen af en toe raar reageren. Dat is ook logisch omdat ze net een dierbare hebben verloren en nu verschillende fases binnen het rouwproces doorgaan. Daarom is het niet altijd even makkelijk om te communiceren met rouwende personen. We willen je daarom graag helpen door wat tips te geven.

 

Praat over de overledene

Rouwende personen willen vaak enorm veel zeggen maar kunnen het niet echt. Het kan natuurlijk enorm pijnlijk zijn om over de overledene te praten maar het doet nog meer pijn als je de naam van de overledene nooit meer noemt. Gebruik daarom af en toe de naam van de overledene en laat ruimte over voor de nabestaande om erover te praten. Hij/zij moet dat natuurlijk wel zelf willen, zorg dat je het niet gaat forceren.

 

Blijf goed luisteren

Als mensen ergens mee zitten vinden die het vaak heel fijn als er überhaupt naar ze geluisterd wordt. Mocht je aan het luisteren zijn en je weet eigenlijk niet zo goed wat je moet zeggen? Dat is niet erg, geef dat dan gewoon aan. Zoals al vermeld vinden die mensen het heel vaak fijn als er überhaupt geluisterd wordt.

 

Probeer jezelf in te leven

Probeer jezelf eens voor te stellen hoe de rouwende persoon zich voelt. Ga daarbij na hoe jij het zou vinden als jij in dezelfde situatie zou zitten. Hoe zou jij benaderd willen worden? Als je jezelf probeert in te leven in de rouwende persoon kan dat ervoor zorgen dat je hem/haar beter begrijpt en zo andere reacties geeft dan dat je voorheen deed.

 

Betrek hem of haar bij je leven

Rouwende nabestaande voelen zich meestal erg eenzaam. Daarom vinden ze het vaak heel fijn als je ze wat meer betrekt bij je leven. Mocht iemand rouwen dan betekent dat bijvoorbeeld niet dat hij/zij niet mee wilt naar dat feestje. Of niet mee wilt naar dat etentje. Betrek de rouwende persoon bij je leven en steun hem/haar op die manier.

 

Verdere tips

Het is heel fijn voor de nabestaande van een overleden persoon als de uitvaart goed verloopt. Dan kunnen ze goed afscheid nemen en het voor een deel afsluiten. Dit kan uitvaartverzorger Marius Terol voor je doen. Zij zorgen ervoor dat al je wensen bij de uitvaart worden gerealiseerd en jij goed afscheid weet te nemen.

Author: admin

Share This Post On