Presenteren met vertrouwen

Als ondernemer komt het regelmatig voor dat je moet presenteren voor een grote(re) groep. En we kunnen niet ontkennen dat het spannend blijft, of je het nou heel af en toe of juist regelmatig doet. Heb jij ook last van spanningen? Lees dan gauw verder hoe je deze onder controle kunt krijgen.Goede voorbereiding
Zorg voor een goede voorbereiding, dit is namelijk vaak al het halve werk. Het zorgt ervoor dat je weet waar je over praat en deze zekerheid zal je dan ook uitstralen. Mensen nemen je hierdoor sneller serieus en willen graag horen wat je te vertellen hebt

Opbouw

Zorg voor een goede opbouw van de presentatie. Een sterke inleiding zorgt er voor dat je direct alle aandacht te pakken hebt. Denk hierbij aan een ijsbreker in de vorm van een filmpje of sterke oneliner. Ook is het goed om vooraf aan te geven wat je allemaal gaat bespreken en hoe lang de presentatie ongeveer zal duren. Hierdoor weten de mensen waar zij aan toe zijn en zullen ze minder snel afhaken.

Oefen je presentatie

Oefen je presentatie ook hardop. Dit voelt misschien ongemakkelijk, maar als je daadwerkelijk moet spreken zal je merken dat het veel beter in je hoofd zit. Bovendien krijg je zo inzicht in hoe je zit qua tijd en of je overgangen wel logisch zijn.

Geloof in jezelf

Hoe hard je ook oefent, als je niet in je eigen verhaal gelooft dan komt het ook niet over op je publiek. Zorg dus dat je weet waar je het over hebt en overtuigd bent van je eigen verhaal. Dat zal kracht geven en geloofwaardigheid bieden.

Gebruik je publiek

Zorg voor interactie met je publiek. Dit vind je misschien zelf wel erg spannend, maar het brengt jou dichter bij het publiek en zorgt wederom voor aandacht. Daarna zal je merken dat je veel prettiger en natuurlijker voor de groep staat.

Mocht je deze tips en tricks graag willen trainen, begin dan aan een cursus presenteren, waarbij je training krijgt over de verschillende aspecten van het presenteren. En geloof het of niet, het resultaat zal er sneller zijn dan dat je verwacht!

Author: admin

Share This Post On