Rolluiken

Ik zie wel eens bij een winkel of een huis van die schermen voor de ramen of deuren en vroeg me af waar die eigenlijk voor waren. Na een tijdje rondkijken op het internet heb snap ik nu wat het zijn en wat het doen.

Deze schermen heten rolluiken, dit zijn lamellen gemaakt van metaal of hout die opgerold kunnen worden boven het raam. Ze kunnen gebruikt worden als zonwering en als preventie middel voor diefstal. Deze rolluiken kunnen met de hand of met een motortje bestuurd worden.

rolluiken

Hoewel rolluiken inbraak vertragen, is het geen middel wat inbraak werend is. Er zijn wel soorten rolluiken met een Politie Keurmerk Veilig Wonen, deze rolluiken zijn wel Inbraakwerend omdat als het rolluik geforceerd word, gaan de lamellen blokkeren zodat er niemand door kan.

Bij ons in het donkere Nederland komen rolluiken niet heel vaak voor, maar in het zuiden van Europa waar de dagen langer duren en het warmer is gebruiken mensen vaak rolluiken om het licht en de warmte buiten de huizen te houden wanneer zij een paar uur slapen per dag.

Er zijn dus gek genoeg best veel soorten rolluiken en ze worden voor veel verschillende dingen gebruikt, dit had ik zelf eigenlijk niet verwacht.

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *