Tips voor de beginnende trailrunner

Ben je een aspirant trailrunner? Droom je ervan om op een trail te lopen en je niet druk te maken over de dingen die je storen als je op de weg loopt (auto’s, kuilen, mensen)? Voor trailrunning heb je onder andere sportkleding nodig die hiervoor bedoeld zijn (dat kan je bijvoorbeeld vinden in deze shop), maar er zijn genoeg andere dingen waar je rekening mee moet houden! Hier zijn enkele tips voor beginners die de overstap willen maken van asfalt naar onverhard.

Bouw je kilometers langzaam op

Als trail running nieuw voor je is, kun je het beste beginnen met een korte afstand en die geleidelijk opbouwen. Hoewel veel mensen denken dat trailrunning moeilijker is dan hardlopen op de weg omdat er meer obstakels in de weg staan, is dit niet noodzakelijkerwijs waar. De grootste uitdaging voor een beginnende trailrunner is leren hoe je die obstakels veilig kunt nemen zonder jezelf of je knieën te bezeren. Het is het beste om langzaam te beginnen, zodat je eraan kunt wennen voordat je langere afstanden gaat afleggen.

Vergeet niet te stretchen na het hardlopen

Eén ding om in gedachten te houden is dat stretchen na het hardlopen echt belangrijk is. Rekken helpt bijvoorbeeld je spieren herstellen. Het helpt ze ook ontspannen en soepel te blijven. En het kan zelfs helpen om ze sterker te maken!

Loop niet op geblesseerde benen

Het slechtste wat je kunt doen voor een geblesseerd been is erop lopen. Dit zal de blessure verergeren en je terugzetten in jouw training. Vermijd ook te lopen op vermoeide of pijnlijke benen, want die zijn ook niet ideaal om te lopen. Als je je een beetje moe voelt of pijn hebt in een bepaald deel van je lichaam, doe het dan die dag rustig aan en probeer niet door de pijngrens te gaan – er is nog genoeg tijd over in de week!

Als je traint, overdrijf het dan niet

Het belangrijkste van trailrunning – en gezond blijven tijdens trailrunning – is dat je niet te veel doet. Als je begint met trailrunning, is het makkelijk om te denken dat meer beter is, vooral als je na je eerste paar runs pijn hebt. Maar deze denkwijze kan je op een gevaarlijk pad zetten naar blessures en burn-out.

Wanneer je traint voor een evenement zoals een race of (ultra)marathon, zijn er twee tegenstrijdige krachten in het spel: de ene duwt je in de richting van meer kilometers, en de andere duwt je terug tegen te veel stress op je lichaam. De natuurlijke reactie van het lichaam op stress is ontsteking, wat tot pijn en zelfs blessures kan leiden als het niet in toom wordt gehouden door rustdagen tussen de runs of cross-training activiteiten zoals fietsen of zwemmen. Het kan contra-intuïtief aanvoelen wanneer je voor het eerst iets nieuws probeert, maar om trailrunning op de lange termijn vol te houden door de jaren heen of door de progressie in ervaringsniveau (sommigen noemen dit “stadia”), moeten lopers goed luisteren wanneer hun lichaam hen vertelt dat er iets niet in orde is!

Author: admin

Share This Post On