In vette vis zitten gezonde visvetzuren, vandaar dat het gezond is om twee keer per week vette vis te eten. Omdat niet iedereen aan die hoeveelheid komt kan men ook dagelijks visolie nemen waar de gezonde visvetzuren inzitten. Er zijn diverse redenen waarom het dagelijks nemen van visolie zo gezond is, de 4 belangrijkse zijn:
Reden 1: de hersenen
Om hersenen goed te kunnen laten funktioneren zijn deze afhankelijk van bepaalde stoffen die niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Via voeding zullen deze stoffen aangevuld moeten worden. Belangrijke stoffen voor de hersenen zijn omega-3 en omega-6, essentiële vetzuren die vooral in vette vis voorkomen. DHA is met name belangrijk omdat het grootste deel van hersen-, zenuw- en oogweefsels hieruit bestaat. Dit is ook een van de omega-3-vetzuren. Deze zorgen onder andere voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag.
Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh blijkt dat Omega-3-vetzuren uit vette vis zoals zalm zorgen voor een toename van het hersenvolume in gedeeltes van de hersenen die een grote rol spelen in het gedrag en gemoedstoestand. Het wordt ook vaak gebruikt tijdens en na de zwangerschap omdat het helpt bij de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook voor kinderen is het gezond om visolie te nemen. De hersenen groeien namelijk en dat is weer goed voor het geheugen en de leerprestaties.
Reden 2: hart- en bloedvaten
Er zijn meerdere studies die aangeven dat voldoende vette vis een gunstige invloed heeft op hart- en bloedvaten. Het slechte LDL cholesterol zorgt voor het dichtslippen van de bloedvaten. Hoe lager het LDL cholesterol des te minder kans op dichtslippen. Er bestaat ook nog een goed cholesterol namelijk HDL. Het voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en is daarom het ‘goede’ cholesterol. Voldoende omega-3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol HDL en verlaagt het slechte LDL cholesterol.
Reden 3: voldoende DHA
Vette vis en Visolie capsules bevatten het omega-3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA). Als je niet genoeg vette vis eet, kan DHA door het lichaam worden geproduceerd uit alfa-linoleenzuur (ALA). ALA komt voor in onder andere lijnzaadolie. De meeste mensen krijgen echter onvoldoende ALA binnen om dit om te zetten in voldoende DHA.
Reden 4: de hormoonhuishouding
Visolie heeft een gunstige invloed op hormoonschommelingen, zoals tijdens menstruatie, zwangerschap en de overgang, dit is bewezen. In visvetzuren zit namelijk een stof EPA genaamd. EPA dient als bestandsdeel voor een aantal stoffen die van invloed zijn op de productie van verschillende hormonen en enzymen.
Op https://www.drogistwarenhuis.nl/drogistwaren?q=visolie zijn diverse aanbieders te vinden van visolie. Op deze site is het makkelijk vergelijken wie de beste prijs heeft.
Recente reacties